Ilmatieteen laitoksen MSL-nettisivut avattu.

Allekirjoittaneella on viimeiset pari viikkoa ollut työnalla MSL-hankkeen (Mars Science Laboratory) nettisivut ja nyt tänään perjantaina (11.11.2011) ne on vihdoin julkaistu. Jos joku ei tiedä mikä MSL on niin seuraavassa lyhyesti hankkeesta. MSL on NASAn seuraava suuri marsmönkijä joka laukaistaan alustavan suunnitelman mukaan perjantaina 25.11.2011 kello 17:25 Suomen aikaa Cape Canaveralista, Floridasta. Mönkijä on suurin koskaan Marsiin lähetty. Painoa sillä on noin 900 kg ja kokoa pienen henkilöauton verran. MSL mönkijää, Curiosity muuten nimeltään, on myös verrattu Mini Cooper autoon joka on suurinpiirtein saman kokoinen. Marsiin Curiosityn pitäisi laskeutua elokuussa 2012. Mukana on myös suomalaisia mittalaitteita: REMS-P -paineenmittauslaite ja REMS-H -kosteudenmittauslaite. Allekirjoittaneella on enemmän “näppinsä pelissä” REMS-H:ssa. Olen aika pitkälti suunnitellut REMS-H:n mekaniikkaa ja piirtänyt molempien laitteiden CAD-kuvat. MSL on muuten ensimmäinen avaruushanke jonka mukana lentää laitteita joiden suunnittelussa ja testauksessa olen ollut mukana. Odotankin siis innolla kuinka hanke onnistuu.

Niin ja mistä ne MSL:n suomenkieliset nettisivut oikein löytyvätkään? Noh kannattaa suunnata http:/space.fmi.fi/msl osoitteeseen. Linkin takaa löytyy täysin suomenkieliset sivut joilla esitellään hanketta ja Ilmatieteen laitoksen mittalaitteita. Myös aiheeseen liittyviä uutisia tulee olemaan sivuilla, kunhan vaan MSL saadaan onnellisesti kohden Marsia. Luonnollisesti sivulta löytyy myös linkit NASAn ja muiden yhteistyökumppaneiden MSL-sivuille.

MSL-hankkeen suomenkieliset nettisivut avattiin 11.11.11 kello 08:00.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *