Hieman meteorologiaa ja uusia avaruusprojekteja

Monet kyselevät minulta säähän liittyvistä asioista ja häpeäkseni joudun aina toteamaan, etten omaa normaalia “kanduntallaajaa” parempia tietoja aiheesta vaikka työskentelenkin Ilmatieteen laitoksella. Nyt hieman paikkaan tätä puutetta osallistumalla laitoksemme työntekijöille järjestettävään “Jokamiehen meteorologiaa”-kurssille. Ensimmäinen luento on takanapäin ja neljä olisi vielä edessä. Luento ei opettanut juurikaan mitään uutta ja ihmeellistä minulle, mutta kyseessä olikin eräänlainen aloitusluento jossa kertoiltiin millainen sää Suomessa yleensä on. Odotan mielenkiinnolla mitä seuraavat luennot tuovat tullessaan.

Muutama uusi avaruusalan projektikin on alkanut pyörimään nyt kesälomien jälkeen. MetNet tietysti pyörii koko ajan, mutta sen lisäksi yhtenä uutena projektina alkoi RITD (Re-entry: inflatable technology development in Russian collaboration) -projekti jonka ns. kick-off -kokous oli syyskuun alussa. RITD on yksi EU FP7:n hankkeista jonka puitteissa MetNetissä käytettävää kaasutäytteistä laskeutumisjärjestelmää kehitettään Maan ilmakehään sopivaksi. Toteutuessaan tämän kaltaisella sovelluksella voitaisiin tuoda mm. näytteitä avaruudesta takaisin maahan jonkun avaruusmission yhteydessä tai vaikka kansainväliseltä avaruusasemalta. RITD:stä ja muista EU FP7:n projekteista oli taannoin Ilmatieteen laitoksen lehdistötiedote. RITD-projekti on myös saanut omat nettisivut, mutta tällä hetkellä siellä ei ole juurikaan sisältöä, mutta ajan myötä sisältöä tulee varmasti runsaasti.

Ilmatieteen laitoksen "Jokamiehen meteorologiaa"-kurssi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *