Huygensin laskeutumisen 8-vuotispäivä.

Meinasipa jäädä kokonaan huomaamatta se, että tänään 14.1.2013 tuli tasan 8 vuotta siitä kun Huygens-laskeutuja tömähti Saturnuksen Titan-kuun pinnalle. Tämä hanke oli myös osa suomalaista avaruushistoriaa, sillä laskeutujan mukana pinnalle meni Ilmatieteen laitoksen PPI (Pressure Profile Instrument) -paineenmittauslaite joka mittasi ensimmäisen, ja toistaiseksi ainoan kerran Titan-kuun paineprofiilin.

HASI/PPI mittasi Titanin paineen pystyprofiilin. Lopulta pinnalla arvo jäi puolitoistakertaiseen Maan pintapaineeseen. Kuva: ESA / ASI / UPD /FMI.

HASI/PPI mittasi Titanin paineen pystyprofiilin. Lopulta pinnalla arvo jäi puolitoistakertaiseen Maan pintapaineeseen. Kuva: ESA / ASI / UPD /FMI.

Titaniin oli suunnitteilla uusi laskeutuja vuodella 2016 nimeltään Titan Mare Explorer (TiME), mutta se hävisi NASAn kilpailussa InSight-marslaskeutujalle. Toivottavasti kuitenkin jossain vaiheessa pääsemme taas tutkimaan Titania, sillä ensimmäinen laskeutuja jätti herätti enemmän kysymyksiä kuin toi vastauksia.

Lisätietoa Huygensistä löytyy mm. oheisen linkin takaa http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/The_Huygens_experience

Taiteilijan näkemys Huygens-laskeutujasta Titanin pinnalla. Kuva ESA.

Taiteilijan näkemys Huygens-laskeutujasta Titanin pinnalla. Kuva ESA.