Lontoo kutsuu syyskuussa.

Joka kerta ne tulevat yllättäen ja pyytämättä eteen, eli tarkemin sanottuna konferenssien tiivistelmien takarajat. Hieman ärsyttää se, että näin toukokuun alussa pitää jo tietää mitä aikoo (edes suurinpiirtein) esitellä syyskuussa pidettävässä konferenssissa. Noh onneksi asia on kaikille sama, mutta joka kerta sitä saa pähkäillä, että mitähän sitä seuraavien kuukausien aikana tapahtuu sellaista joista voisi tuoreeltaan konferenssissa kertoilla.

Tällä kertaa konferenssien listassa vuorossa oli EPSC (European Planetary Science Congress) jossa on tullut käytyä joka vuosi vuodesta 2008 alkaen. EPSC on mukava ja sopivan pieni avaruusasioihin täysin keskittyvä konferenssi jossa on vähän kaikkea alaan liittyvää asiaa. Erityisesti itseäni on ilahdattunut se, että EPSC:ssä on oma sessio tähtitieteenharrastajille. Olemme Härkämäen havaintotiimin kanssa myös hyödyntäneet tilaisuutta ja laittaneet joka kerta vuodesta 2009 lähtien allekirjoittaneen matkaan posterin. Tosin vuonna 2011 Tuomo Salmi piti puheen Nantesissa, joten sillä kertaa pääsin helpolla.

Tänä vuonna minulla on kolme posteria joita pitäisi esitellä. Härkämäen posterin tittelinä on “Pro-Amateur Observatories as a Significant Resource for Professional Astronomers – Taurus Hill Observatory” ja se jatkaa oikeastaan jo vuodesta 2009 alkanutta linjaa jossa esitellään Härkämäellä tehtäviä valokäyrämittauksia, pääasiassa eksoplaneettojen. Härkämäen posterin lisäksi esittelen MetNetin tuoreimmat uutiset sekä MetNetin “spinoffin”, eli RITD-hankkeen tuloksia. Lisäksi olen osallisena ainakin yhdessä muussa tiivistelmässä.

PS: Ananas ei näytä kovin lupaavasti juurtuvan, mutta odotellaan vielä jokunen päivä.