“NATO open door policy: 20 years ago, today and tomorrow” -seminaari

Sain osallistua keskiviikkona 10.4. kutsuttuna Ulkopoliittisen instituutin (UPI) järjestämään “NATO open door policy: 20 years ago, today and tomorrow” -seminaariin Eduskunnan Pikkuparlamentissa.

En tiennyt etukäteen mitä odottaa kyseiseltä seminaarilta, mutta loppujen lopuksi anti oli erinomaista. Avaruusasioita ei tilaisuudessa virallisesti käsitelty, mutta muutaman sanasen pääsin lounaalla vaihtamaan aiheesta mm. Japanin tuoreen Suomen suurlähettilään kanssa. Suurlähettiläs ilmaisi myös kiinnostuksensa vierailla meillä Ilmatieteen laitoksella, joten välitin lähettilään tiedustelun eteenpäin.

Erityisesti kävimme keskustelua avaruustilanteesta ja avaruudentilannekuvasta. Keskustelu oli todella mielenkiintoista ja kävimme lyhyesti läpi mm. satelliittiseurannan ja geomagneettisten häiriöiden vaikutukset yhteiskuntaan. Revontulista puhuminen oli luonnollista, koska niiden tutkimusta Ilmatieteen laitos on tehnyt jo liki 200 vuotta. Ilokseni minulle jäi tunne, että lähettiläs ja muut pöytäseurueessa olivat aidosti kiinnostuneet avaruudentilannekuvan kasvavasta merkityksestä nyky-yhteiskunnassa.

Odotan kyllä mielenkiinnolla mitä NATO:n jäsenyys tuo mukanaan avaruuspuolelle ja ennen kaikkea avaruustilannekuvaan. Toivottavasti jossain kohtaa voimme käydä myös tämän aihealueen keskusteluja tiiviimmin ja rakentavasti.

NATO-seminaari Pikkuparlamentissa 10.4.2024. Kuva: Harri Haukka.