Venuksen ylikulkua katsomaan kesäkuussa.

Olemme Jari Juutilaisen kanssa puhuneet jo vuosia, että menisimme katsomaan vuoden 2012 Venuksen ylikulun jonnekkin pohjoiseen, jossa se näkyisi kokonaisuudessaan. Itse pimennystä voi kyllä seurata koko Suomessa, mutta jos haluaa nähdä sen alusta loppuun, niin silloin pitää suunnata Pohjois-Lappiin.

Olemme nyt vihdoinkin ottaneet “härkää sarvista” ja aloittaneet matkan toteutuksen. Päätimme heti alkajaisiksi, että menemme niin pohjoiseen kuin mahdollista ja aika nopeasti päätimme suunnaksi Nordkappin. Juuri sitä pohjoisemmaksi ei enää voi mennä. Seuraavaksi alkoi kova majapaikkojen ts. mökkien etsiminen matkamme varrelta. Onneksi olimme hyvissä ajoin liikkeellä, sillä näyttää siltä, että samaan aikaan pohjoiseen suuntaa myös muitakin turisteja. Osa näistä on varmasti “Venuksen ylikulku” -turisteja kuten mekin, mutta myös lintubongarit ovat suuntaamassa samoihin aikoihin pohjoiseen.

Lyhykäisyydessään matkaohjelmamme on jotain seuraavaa. Ajelemme ensin vuokra-autolla (kyllä vuokraamme auton matkaa varten) Sodankylään jossa on ensimmäinen yöpyminen. Sodankylästä jatkamme seuraavaan majapaikkaan Stabbursdaleen joka onkin jo Norjan puolella. Lopullinen päämääräämme on Kirkeporten josta pieni neljän hengen ryhmämme suuntaa Nordkappin alueelle havaitsemaan Venuksen ylikulkua. Kotimatkalla pysähdymme yöpymään vielä Altassa ennen kuin suuntaamme Sodankylän kautta takaisin Varkauteen. Matkaa siis kertyy aikalailla, mutta varsinkin allekirjoittanut odottaa reissua innolla, koska en ole aikaisemmin Pohjois-Norjassa matkustellut. Lisäksi, kun saattaa olla vielä pieni mahdollisuus nähdä valaita, niin into on kova.

Pimennysmatkasta löytyy enemmän Jarin ylläpitämästä “Pimennysmatkaaja” -blogista. Kyseinen blogi tulennee olemaan matkan pääasiallinen info- ja uutiskanava, joten kannatta jo nyt laittaa sivu muistiin. Kuten sivuilla jo nyt vierailevat voivat huomata, on siellä jo jonkin verran sisältöä ja juttua tulevasta matkastamme. Kannattaa siis suunnata seuraavaksi ko. blogiin.

Transit of Venus visibility map 2012 (Copyright: NASA)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *