Venuksen ylikulkuun kuukausi.

Kyllä aika kuluu nopeasti. Tuntuu, että edellinen Venuksen ylikulku oli vasta muutama vuosi sitten, mutta johan siitä alkaa kohta olemaan kahdeksan vuotta. Venuksen ylikulku on paitsi minulle, niin myös Härkämäen observatoriolle merkittävä tapahtuma. Vuoden 2004 ylikulku oli ensiaskel observatoriolle kansaivälisiin tutkimushankkeisiin. Allekirjoittanut ja Juutilaisen Jari edustimme Härkämäen observatoriota mm. Tsekissä pidetyssä Venus Transit 2004 -konferensissa. VT2004-hankkeen vanavedessä Härkämäen havaintotiimi on osallistunut useisiin kansainvälisiin projekteihin ja konferensseihin. Myös pari Nature-lehden julkaisuakin on napsahtanut observatorion ansiolistalle.

Ei siis ihme, että nyt noin kuukauden päästä (5.-6.6.) tapahtuva Venuksen ylikulku nostattaa tunteita ja mielenkiintoa. Jo aikoinaan päätimme Jarin kanssa, että pyrimme havaitsemaan myös vuoden 2012 ylikulun kokonaisuudessaan jossain päin maailmaa. Noh tämän seurauksena olemme päätyneet matkaamaan pohjoiseen Norjaan, Nordkappiin. Nordkappia pohjoisemmaksi tosin emme enää voisi juuri mennäkkään, ainakaan autoilemalla. Matkasuunnitelmat on nyt lyöty lukkoon. Mökit vuokrasimme jo aikoja sitten ja nyt viimeisimpänä varasimme vuokra-auton. Päädyimme vuokra-autoon ihan sen vuoksi, että kellään matkalaisista ei ole omaa autoa jonne kaikki tarvitsemamme tavarat mahtuisivat. Reilun viikon reissua varten pitää kuitenkin ottaa aika paljon tavaraa mukaan. Mukaan lukien kaukoputki, Härkämäen Lunt-aurinkoteleskooppi. Tarkoituksemme olisi saada mahdollisimman hyviä h-alpha -kuvia Auringosta ja Venuksesta sen edessä. Kuvaamista pitää kuitenkin harjoitella ennen reissua ja olemme sopineetkin, että harjoittelemme kuvaamista helatorstaiviikolla.

Enemmän tietoa “Nordkapp Expedition” -ryhmämme matkasta ja suunnitelmista löytyy Jarin Pimennysmatkaaja-blogista. Kannattaakin tallentaa blogin osoite tietokoneelle muistiin, koska se tulee olemaan myös blogi joka seuraa matkaamme mahdollisimman reaaliajassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *