Kuinka Rosetta tutkii komeettaa?

Euroopan avaruusjärjestö (ESA) on julkaissut animaation jossa esitellään kuinka Rosetta-luotain kiertää komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkoa tehden tieteellisiä mittauksia.

Rosetta-hankkeen yhdeydessä puhutaan lähes vain ja ainostaan siitä, että luotaimen mukana oleva Philae-laskeutuja menee komeetan pinnalle tekemään mittauksia ensimmäistä kertaa “in-situ“. Onhan tämä historiallinen tapahtuma, mutta ei silti pidä unohtaa Rosetta-kiertolaistakaan ja sen mittauksia. Rosettahan ei todellakaan ole pelkkä Philaen “taksikyyti” 67P/Churyumov-Gerasimenkolle, vaan sillä on erittäin suuri tieteellinenkin tehtävä.

ESAn:n alla oleva animaatio hieman valaisee Rosetta-luotaimen toimintaa kun se on saavuttanut komeetan ja asettunut sen kiertoradalle. Animaatiossa näkyy hyvin se kuinka luotaimen kaksi eri kuvauslaitetta tekevät kaukokartoitusmittauksia komeetan pinnasta. Mittalaitteet erottaa animaatiossa eri väristen (sininen ja turkoosi) keilojen avulla. Periaatteessa mittaustapa on ihan vastaavanlainen kuin mitä käytetään Maan kaukokartoituksessa. Tällä kertaa vaan kohde on pienempi. Rosettassa on yhteensä 11 eri mittalaitetta jotka tutkivat komeettaa. Mittauksia tehdään eri aallonpituuksilla jotta saadaan mahdollisimman tarkasti määriteltyä komeetan ominaisuudet.

Huom! Video ei ole mittakaavassa.

Video: ESA.