Avaruusviikko 2011 takanapäin. On yhteenvedon aika.

Empä ole muistanut, tai lähinnä ehtinyt, kirjoittaa blogiini mitään juuri päättyneestä kansainvälisestä avaruusviikosta. Syy tietysti on selvä tätä blogia seuraaville. Olin työmatkalla Nantesissa ja sen vuoksi avaruusviikko meni täysin töiden parissa. Omalta osaltani kuitenkin tein avaruusviikon valmistelut jo hyvissä ajoin ennen Nantesin matkaani. Periaatteessa avaruusviikon Suomen koordinaattorin, siis minun, pitääkin tehdä kaikki kuntoon ennen viikkoa. Viikon aikana sitten vaan katsellaan ja kuunnellaan miten koordinointi on onnistunut.

Täytyy sanoa, että tänä vuonna avaruusviikko onnistui Suomessa ihan hyvin. Viikon päätapahtumaksi nousi Heurekassa pidetty “Avaruusmatka 2011” -tapahtuma joka keräsi ensiarvioiden mukaan noin 3000 kävijää. Toki moni näistä kävijöistä oli normaaleja Heurekan kävijöitä, mutta Ursan ja SATS:n organisoimissa oheistapahtumissa (esitelmät, rakettiammunta, lastentyöpaja ja planetaario) oli välillä porukkaa oikein tungokseen asti. Tämä oli tietysti ilahduttavaa ja lupaa hyvää tuleviksi vuosiksi. Mikä parasta, myös Heurekan väki oli tyytyväinen tapahtumaan. Muualla Suomessa aktiivisuus olikin sitten vaihtelevaa. Ainakin Jyväskylän ja Järvenpään suunnilla oli hyvin ohjelmaa viikon aikana, mutta monilla “perinteisillä” tähtiharrastuspaikkakunnilla oli hyvinkin hiljaista. En tiedä mistä tämä johtui. Olisiko monilla paikkakunnilla painanut vielä kansainvälisen tähtitieteen vuoden 2009 jälkeinen väsymys vai oliko kysymys rahoituksesta? Tulevina vuosina pitää kuitenkin miettiä koko tähtiharrastuskentän kanssa, että miten avaruusviikko saadaan todellisuudessa koko Suomen kattavaksi tapahtumaksi. Yksi pelkoni on, että avaruusviikosta tulee pääkaupunkiseudulle keskittyvä tapahtuma ja muu Suomi jää kokonaan paitsioon. Toisaalta pääkaupunkikeskisyys on yleinen “ongelma” Suomessa ja täysin siltä ei voida välttyä avaruusviikonkaan kohdalla. Olisi kuitenkin tulevaisuuden kannalta hyvä, jos muutkin suuret kaupungit ja niissä toimivat yhdistykset ottaisivat avaruusviikon omakseen ja yhdeksi vuoden päätapahtumista tähtiharrastuspuolella. Varsinkin, jos ja kun tarkoituksena on tuoda astronautti tai kosmonautti Suomeen avaruusviikolla seuraavan kolmen vuoden sisällä, niin yhteistyö pääkaupunkiseudun ulkopuolisten tähtiharrastusyhdistyksien kanssa on tärkeää. Astronauttivierailun yhtenä ideana on nimittäin alustavasti ollut se, että astronautti (tai kosmonautti) vierailisi useammalla paikkakunnalla viikon aikana. Yksi paikka lienee luonnollisesti pääkaupunkiseutu, mutta toinen vierailupaikkakunta olisikin sitten jokin muu “strategisesti” sopiva paikkakunta. Tämän toisen paikkakunnan valintaa tietysti helpottaa se, että paikkakunnalla on ja on ollut kiinnostusta avaruusviikkoa kohtaan. Siinäpä siis jotain porkkanaa tuleville vuosille. Niin ja toki täytyy muistaa, että astronautti-/kosmonauttivierailu vaatii myös rahoitusta. Eli ennen kuin siitä tulee todellisuutta, niin pitää tehdä hartiavoimin työtä rahoittajien löytämiseksi. Joten jos haluat rahoittaa vierailua, niin otappa yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Tässä on tietysti myös mainittava se, että vaikka olen avaruusviikon kansallinen koordinaattori, niin se ei tarkoita sitä, että allekirjoittanut järjestää avaruusviikolla ohjelmaa eri puolilla Suomea. Tapahtumien järjestämisessä suurin rooli on paikallisilla tähtiharrastusyhdistyksillä. Koordinaattorin tehtävänä on lähinnä toimittaa tietoa ja tarvittaessa antaa vinkkejä sekä neuvoja mitä tapahtumia voisi järjestää. “Vastuu” tapahtumien lopullisesta järjestämisestä on kuitenkin kokonaan paikallisten tahojen.

Lopuksi halua vielä kiittää Ursaa ja Heurekaa sekä kaikkia muita jotka teitte vuoden 2011 avaruusviikosta onnistuneen tapahtuman. Ensi vuonna sitten uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *