Hölynpöly alkoi jo…

Eipä siinä mennyt montaa Marsin vuorokautta, kun ensimmäiset nokkelat löysivät Curiosityn ottamista kuvista “ihmisen” aikaansaannoksia Marsissa. Allekirjoittaneelle sattui ensimmäisenä silmään Gale-kraaterin reunustalla olevasta “tiestä” tehty uutinen joka on levinnyt myös suomalaisessa mediassa jonkin verran. Tämän ns. “uutisen” mukaan rinteessä näyttäisi olevan valkoinen hyvin paljon tietä tai vuoristopolkua muistuttava jälki. Noh täytyy kyllä nyt tuottaa jälleen kerran pettymys kaikille niille jotka innostuivat marsilaisista. Kyseinen jälki ei ole mitenkään erityisen harvinainen Marsissa. Itseasiassa kiertoradalta otetuista korkeanresoluution kuvista on nähty vastaavia “polkuja” eri puolilla Marsia. Hyvin suurella todennäköisyydellä ne ovat syntyneet Marsin ammoisina aikoina sulan ja virtaavan veden seurauksena. Tällä hetkellähän Marsin pinnalla ei ole nestemmäistä vettä, mutta mm. napajäätiköillä sitä on jäänä ja viimeaikaisten tutkimusten (mm. Phoenix-laskeutuja) mukaan myös marsperässä jäätyneenä. On tietysti ymmärrettävää, että monet haluavat nähdä jotain maailmankaikkeutta mullistavaa Curiosityn kuvissa, mutta jos nyt ensin kuitenkin tutkittaisiin ne (kuvat ja muu data) asiantuntijoiden toimesta, eikä heitettäisi villejä arvauksia joita sitten joudutaan urakalla korjailemaan.

Mikä sitten voisi olla se “mullistava” löytö jonka Curiosity voisi tehdä? Noh jos spekuloidaan, niin kyllähän suuri löytö olisi varmasti sellaisten mineraalien löytyminen joiden syntyyn on varmuudella tarvittu sulaa nestemmäistä vettä. Viitteitä tälläisestä ollaan saatu edellisten hankkeiden ja laskeutujien toimesta, mutta varmistus asialle olisi jonkinlainen lottovoitto.

Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *